Rezero

Creem coneixement i impulsem idees, normatives i projectes innovadors perquè tant les empreses, les administracions públiques com la ciutadania puguin tenir la possibilitat de gaudir d'un model de producció i de consumcap al Residu Zero, sense matèries tòxiques, ni productes que quedin sense ús.

Aquestes són les nostres propostes de lectura en el marc del Dia de Sant Jordi. Esperem que els gaudiu!

llibres santjordi5

ES EL PLASTICO, ESTÚPIDO // JOAN MARC SIMO

Els beneficis que ens aporta el plàstic poden ser superats pels seus inconvenients el proveïment desconeixem. Tan poc conegut com el seu impacte real és el fet que hi ha solucions per a gairebé tots els problemes que aquest material ens planteja. I la bona notícia és que, tenint en compte el paper de catalitzador que juga el plàstic en la nostra economia, canviar la nostra relació amb ell comporta també un canvi en la forma com s'organitza la nostra societat. aquest llibre analitza què sabem i què no sobre aquest material, i presenta propostes sistèmiques per redissenyar la nostra relació amb ell de manera que permeti, no només solucionar la contaminació plàstica, sinó aprofitar aquesta transició per construir comunitats més sostenibles, democràtiques i resilients. Joan Marc Simon viu a Brussel·les on és director i fundador de Zero Waste Europe, una entitat sense ànim de lucre que treballa a nivell europeu implementant estratègies de residu zero. 

 

LA RESISTÈNCIA ÍNTIMA: ASSAIG D'UNA FILOSOFIA DE LA PROXIMITAT // JOSEP MARIA ESQUIROL

La resistència íntima és un atent i profund assaig sobre la condició humana. El seu autor ens descobreix de quina manera l'autèntic cura d'un mateix dóna llum i calor als que estan a prop, protegint-i servint-los de guia en el camí. «Reconeixem que resistència íntima és el nom d'una experiència, pròpia de la comarca de la proximitat; comarca que no és visita d'un dia, sinó habitual estada. Però avui costa quedar-se a ella. La proximitat no es mesura en metres ni en centímetres. El seu oposat no és la llunyania sinó, més aviat, la ubiqua monocromíadel món tecnificat. Hem vist com la quotidianitat i el gest de la casa són importantíssimes modalitats de l'experiència de la proximitat ».

--

EMERGENCIA CLIMATICA: ESCENARIOS DEL CALENTAMIENTO Y SUS EFECTOS EN ESPAÑA // ANTONIO CERRILLO

Espanya és una de les zones deL planeta més vulnerables al canvi climàtic. Alguns dels seus sistemes ecològics pateixen el risc de veure accelerat el deteriorament de recursos naturals essencials, com l'aigua, el sòl fèrtil o la franja litoral. El país es veurà obligat a aplicar mesures d'adaptació al canvi climàtic i a reforçar les seves polítiques de conservació de la natura.

--

AL BORDE DE UN ATAQUE DE COMPRAS - 73 claves para un consumo consciente // BRENDA CHAVEZ

Manual per consumir menys i de manera més conscient. Què és el que consumim? Com ho consumim? I, ¿en quina quantitat? Potser no sempre som plenament conscients, però, amb cada acte de consum, donem suport una forma de producció i activem una cadena d'abastament amb la qual beneficiem a empreses que potser estiguin contribuint a l'abús social, mediambiental, econòmic, laboral, cultural i / o polític. En el seu nou llibre, Brenda Chávez ens descobreix les directrius bàsiques per les quals es regeix el consum conscient. Tan pràctic com suggestiu. Convida a reflexionar sobre l'impacte de les nostres eleccions, descobrint aquelles alternatives que solem passar per alt.

 --

CONSUMIR MENOS, VIVIR MEJOR // TONI LODEIRO

Viure amb menys no només és necessari per construir un món més just i sostenible, també pot ser una manera de fer el nostre dia a dia més relaxat, ple i satisfactori. En aquest viatge, en el qual ens toca nedar "a contracorrent", ens trobem sovint soles i incompreses. Aquestes pàgines contenen informació, reflexions i, sobretot, munts d'idees pràctiques. Segur que algunes et serveixen per facilitar-te el camí i acostar-te a gent amb qui compartir-ho.

--

PERO... ¿TIENE ARREGLO? // ALBERTO VIZCAÍNO

Existeix el canvi climàtic? On tirem unes sabates velles? Qui hauria de pagar les emissions dels vehicles dièsel? Pots fer-te ric recollint els taps de tot el veïnat? Per què no prohibim les pinces de plàstic? És més ecològic beure aigua de l'aixeta? Son algunes de les preguntes a les que trobaràs resposta a les pàgines de Però ... té solució? El llibre aporta respostes desenfadades i rigoroses a qüestions que ens plantegen dubtes quan parlem de sostenibilitat i desenvolupament sostenible, abordant conceptes generals, pautes que ens poden ajudar a ser més sostenibles en el nostre dia a dia, idees per a un consum sostenible, així com exemples pràctics per a l'empresa responsable.

--

LA BOSSA O LA VIDA // SALVADOR LLADÓ

Salvador Lladó ens planteja d’una forma clara, didàctica i amena diferents perspectives de la crisi ecològica en la que estem immersos. Des de la seva causa principal, la necessitat imperiosa de créixer del nostre sistema econòmic, passant pel seu principal símptoma, l’emergència climàtica, fins a desembocar en el ventall de propostes polítiques que neixen de la necessitat de posar fre a un ritme de producció i de destrucció de la natura sense precedents.

Article relacionat: https://www.lavanguardia.com/local/tarragona/20200301/473821383620/entrevista-salvador-llado-comer-ser-feliz.html

-- 

VIVE MÁS Y MEJOR // MIQUEL PORTA

Si t'interessa la teva salut i la dels teus, no deixis de llegir-lo i descobrir els tòxics que conviuen silenciosament amb nosaltres. Vivim envoltats i impregnats de contaminants que augmenten el nostre risc de patir malalties endocrinològiques, cardiovasculars, neurodegeneratives, inflamatòries, càncers o infertilitat. Les substàncies tòxiques es detecten en el nostre cos, a diferents concentracions en els aliments pels plaguicides de l'agricultura intensiva; o en les nostres llars, en joguines, mobles, aparells electrònics o estris de cuina. Cada dia respirem, mengem, bevem i fins i tot ens maquillem o rentem els cabells amb substàncies la toxicitat és objecte de preocupació raonada en les societats més avançades.

Campanya relacionada: www.salutdeplastic.org

--

LIBÉRATE DE TÓXICOS // NICOLÁS OLEA-SERRANO

Què són els disruptors endocrins? Com actuen? Per què en els últims temps sentim parlar tant d'ells? ¿Fins a quin punt poden afectar la nostra salut? I a la dels nostres fills? Estan fent empreses, institucions i governs prou per evitar que seguim estant exposats a ells? Què podem fer nosaltres per evitar-los i protegir la nostra salut i la de les nostres famílies? El Dr Nicolás Olea, catedràtic de Radiologia i Medicina Física de la Universitat de Granada, dirigeix ​​un grup multidisciplinari que estudia medi ambient i salut, amb especial atenció a la relació entre disruptors endocrins i càncer, i és una de les majors autoritats mundials en la matèria. En aquest llibre ofereix les pautes per identificar els contaminants químics, entendre com actuen i saber com evitar-los, i ajuda a desterrar els falsos mites o les publicitats enganyoses al voltant d'ells. En clau de guia pràctica, ens proporciona recomanacions destinades a eliminar-los de nostre dia a dia. Un manifest contra els contaminants químics que afecten la nostra salut.

--

AIXÒ HO CANVIA TOT // NAOMI KLEIN

Oblida tot el que creies saber sobre l'escalfament global. La veritat, la pura veritat, és que el problema no rau en les emissions de diòxid de carboni, sinó en el nostre sistema. Però l'altra veritat és que podem combatre aquesta crisi existencial i transformar el nostre sistema esgotat en una cosa diferent i radicalment millor. En el seu llibre punyent i provocador, potser el més provocador de tots, Naomi Klein s'enfronta a un dels problemes més greus que amenacen la humanitat: la guerra que el nostre model econòmic fa contra la vida a la terra.

--

CAMBIAR LAS GAFAS PARA MIRAR EL MUNDO // YAYO HERRERO, FERNANDO CEMBRANOS, MARTA PASQUAL

Canviar les ulleres per mirar el món. Una nova cultura de la sostenibilitat aborda una sèrie de conceptes i maneres de veure referides a aspectes essencials com són l'energia, la tecnologia, la informació, la realitat virtual, l'economia, la mobilitat, el creixement, les necessitats humanes, el treball de les dones o l'educació, entre d'altres, que han de ser revisades i fins i tot donades la volta. Proposa, també, formes de mirar alternatives, construïdes des de la perspectiva d'una cultura de la sostenibilitat i de la justícia social.

--

SALIR DE LA SOCIEDAD DE CONSUMO - VOCES Y VÍAS DEL DECRECIMIENTO // SERGE LATOUCHE

Aquest llibre estudia la construcció d'una civilització de sobrietat voluntària i d'autolimitació, alternativa a l'atzucac de la societat de creixement. A partir d'unes petites pinzellades es crea, com en un quadre impressionista, un dibuix de conjunt, una tonalitat comú, un ethos.

 kit zero banner h 1 600x300

@rezerocat